Gdy brakuje Ci czasu na zrobienie obiadu, zamiast zamawiać – zrób tortille! To pyszne i szybkie danie pozwoli Ci wykorzystać warzywa i mięso (na przykład z rosołu), tak by nie został ani kawałek. Pokrój, zawiń, podgrzej i..gotowe!
Tortilla z kurczakiem i warzywami to potrawa bardzo mile widziana w naszym domu. Ja szczególnie lubię ją za możliwość “napakowania” warzywami, a przy tym za umożliwienie mi wykorzystania mięsa z rosołu. Bo tortilla najczęściej pojawia się u nas właśnie wtedy, gdy na obiad był rosół.
Oczywiście można też przygotować tortillę, bazując na surowym mięsie i odpowiednim jego przygotowaniu, ale ja lubię właśnie przetwarzać to, co mi w kuchni zostaje. Mięso z rosołu drobno kroję, przyprawiam i podsmażam na patelni (choć można to pominąć). Do tortilli jak znalazł!
Zapraszam Was dziś na moje tortille z kurczakiem i warzywami, na które w skrócie mówimy: wrapsy.
TORTILLA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Składniki:
- ok. 300 g gotowanego mięsa z kurczaka (można użyć też surowego)
- 1 czerwona papryka
- 1 długi, zielony ogórek
- 4-5 liści sałaty
- ok. 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- 6 placków tortilli
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paski, liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka kroimy w grubą kostkę lub w plastry, a. pomidorki przekrawamy na połówki.
Mięso kroimy drobno, przekładamy do miski. Mieszamy z łyżeczką słodkiej papryki i sosem sojowym. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na oleju 5-6 minut. Przekładamy do miseczki.
W osobnej miseczce przygotowujemy sos czosnkowy: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 łyżeczki soli i oregano. Dokładnie mieszamy, aż powstanie sos.
Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, po około 1 minucie z każdej strony. Przekładamy na talerz lub deskę.
Nadziewamy tortille: na środku placka tortilli rozsmarowujemy odrobinę ketchupu i majonezu. Na to kładziemy kawałki mięsa, sałaty, papryki, ogórka oraz pomidorków. Boczki z prawej i lewej strony składamy lekko do środka. Następnie zawijamy całość jak naleśnika, by powstał wraps.
Gotowe tortille- wrapsy podpiekamy jeszcze na suchej patelni przez około minutę z każdej strony.
Podajemy od razu po podgrzaniu, w towarzystwie sosu czosnkowego.
Smacznego! 🙂
[FM_form id=”3″]