Adwokat, truskawki i kwiatki na dzień tatki 🙂
Słodka zapiekanka z likierem i truskawkami może być ciekawą odmianą dla tradycyjnych homogenizowanych serników i truskawek zatopionych w galaretkach. Robi się w mig, zjada jeszcze szybciej. Można upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać w mikrofalówce.
Idealnie nadaje się na słodką przekąskę pod chmurką 🙂
ZAPIEKANKA Z TRUSKAWKAMI I ADWOKATEM
(przepis na 4 porcje)
Składniki:
500 gr truskawek
2 łyżki mąki
2 łyżki + 4 łyżeczki cukru
2 jajka
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
3 łyżki śmietanki kremówki
4 łyżki likieru advoccat
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Truskawki myjemy, dzielimy na połówki i nakładamy do czterech ramekinów (ja zamiast ramekinów użyłam dwóch “podwójnych” naczyń do zapiekania, dwie porcje w jednej foremce).
Każdą porcję polewamy łyżką adwokata i posypujemy łyżeczką cukru.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, na końcu ubijania dodajemy 2 łyżki cukru, następnie żółtka i mąkę. Na końcu wlewamy śmietankę. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowym ciastem “przykrywamy” truskawki w foremkach. Zapiekamy w 180 C stopniach przez około 25-30 minut.
Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Moje inspiracje:
Na podstawie przepisu “owocowy przysmak” z gazety “Tina Smacznego!” 5/2007.