Zapiekanka z kurczaka i ziemniaków
Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka to jednogarnkowe, rozgrzewające i bardzo sycące danie. Skomponowałam ją z warzyw, na które jest sezon właśnie zimą. Jest tutaj czosnek i cebula, a także.. kolorowe marchewki. Bo w zimie też można jeść różnorodnie i kolorowo!
W tym tygodniu chcę Wam przedstawić nieco więcej przepisów z ziemniakami w roli głównej. Jest to warzywo, na które sezon trwa cały rok. Zebrane jesienią i dobrze przechowane ziemniaki jemy całą zimę i wiosnę. Jest to w zgodzie z sezonowością warzyw i owoców w Polsce.
Ziemniaki możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ja osobiście bardzo lubię ziemniaki pieczone w różnych formach: zarówno solo, tak jak w tym przepisie na pieczone ziemniaczki czy ziemniaki hasselback. Jednak często robię też zapiekanki ziemniaczane, w których łączę różne warzywa i czasem też mięso. Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej jest proste i nie wymaga znajomości zaawansowanych technik kucharskich Zaletą zapiekanki ziemniaczanej jest fakt, że można ją przygotować w jednym naczyniu, a jej przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu,. Dodatkową zaletą zapiekanki z ziemniaków jest fakt, że to potrawa, którą lubią zarówno dzieci, jak i dorośli.
Dobra zapiekanka ziemniaczana
Po czym poznać dobrą zapiekankę ziemniaczaną? Według mnie ziemniaki w tym daniu powinny być lekko chrupiące, ale nie wysuszone. Nie powinny być mokre i papkowate, jak rozgotowane. W końcu jest to danie pieczone! By osiągnąć taki efekt, należy ustawić odpowiednią temperaturę pieczenia. Ja piekę ziemniaki w temperaturach zaczynających się od 200C stopni w górę. Dodatkowo dobrze jest też przemieszać warzywa w trakcie pieczenia, by równomiernie podpiekły się z każdej strony.
Do zapiekanki z ziemniaków warto wybierać odpowiednie odmiany ziemniaków. Powinny to być ziemniaki z przeznaczeniem do pieczenia, nie rozpadające się.
Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem?
Gdy planuję zrobić zapiekankę z ziemniaków i mięsa, wykorzystuję filet z piersi kurczaka lub mięso mielone. Filet z piersi kurczaka wcześniej kroję na mniejsze kawałki i marynuję przez minimum godzinę, by mięso nabrało aromatu i nie wysuszyło się w trakcie pieczenia.
Ziemniaki do takiej zapiekanki kroję dość drobno, ponieważ zależy mi na tym, by szybko się upiekły. Zbyt grube kawałki ziemniaków wydłużyłyby proces ich pieczenia, co sprawiłoby, że mięso piekłoby się za długo i byłoby suche jak wiór Dlatego trzeba znaleźć złoty środek. Drobno pokrojone ziemniaki i odpowiedni czas pieczenia będą tutaj kluczem do udanej zapiekanki.
W mojej zapiekance oprócz ziemniaków znajdują się też kolorowe marchewki. Bardzo lubię sięgać po marchew fioletową czy białą, uważam że są nadal mocno niedocenionymi odmianami marchwi w kuchni. Ich dodatek do zapiekanki sprawia, że nabiera ona więcej “odcieni” smaku. Jednak można też z powodzeniem użyć po prostu jednego rodzaju marchewki, np. marchew pomarańczową i też będzie smacznie.
Przyprawa do kurczaka
Plastry kurczaka przed pieczeniem należy odpowiednio przyprawić. Odpowiednio dobrana marynata lub przyprawa nadaje właściwy, głęboki i wyrazisty smak. Świetnie sprawdzi się przyprawa gyros, ale możesz też użyć innej przyprawy do kurczaka – mieszanki przypraw tego typu są tak skomponowane, by podkreślić smak mięsa. Nie musisz jednak korzystać z gotowych mieszanek, jeśli nie chcesz – wystarczy, że w miseczce rozgnieciesz ząbek czosnku, dodasz łyżeczkę suszonego oregano i bazylii oraz sól, dobrze wymieszasz z łyżką oleju i domowa marynata gotowa!
Czym wzbogacić zapiekankę ziemniaczaną?
Przepis na zapiekankę z ziemniaków i kurczaka to tylko jedna z wariacji na temat zapiekanki na bazie ziemniaków. Jeśli chcesz spróbować innych smaków w połączeniu z pieczonymi ziemniakami, spróbuj wzbogacić zapiekankę ziemniaczaną o inne składniki. Bardzo dobrze sprawdzą się tu różne warzywa. Ja bardzo lubię zapiekankę ziemniaczaną z cukinią i mozzarellą z tego przepisu. Z pieczonymi ziemniakami świetnie współgra papryka słodka – możesz pokroić jej kawałki lub użyć papryki słodkiej w proszku, posypując nią ziemniaki przed pieczeniem. Natomiast samą zapiekankę z ziemniakami i kurczakiem możesz wzbogacić też serem żółtym, dodanym pod koniec pieczenia. To pyszna opcja na obiad w zimowe dni.
Z czym podawać zapiekankę z kurczaka i ziemniaków?
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to kompletne danie i nie wymaga dodatków na talerzu. Jednak jeśli chcesz, możesz wzbogacić ją uzupełniająco porcją zielonej sałaty, świeżymi pomidorami, mizerią lub dodatkami na ciepło: buraczkami lub szpinakiem ze śmietaną.

ZAPIEKANKA Z KURCZAKA I ZIEMNIAKÓW
Składniki:
- 1 kg ziemniaków do pieczenia
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 400 g)
- 3 marchewki (najlepiej każda w innym kolorze)
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka przyprawy gyros, może być też inna przyprawa do kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tartego parmezanu
- garść natki pietruszki
- 1-2 łyżeczki oregano lub przyprawy do ziemniaków
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski. Kurczaka posypujemy przyprawą gyros i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Marchewki kroimy w talarki, cebulę kroimy w piórka. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia do zapiekania. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków lub oregano. Dodajemy zamarynowane mięso. Posypujemy całość rozmarynem, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Rozkładamy równomiernie składniki w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C stopni i pieczemy przez 30 minut. W trakcie pieczenia przynajmniej raz warto warzywa przemieszać drewnianą łyżką.
W czasie, gdy warzywa i mięso się pieką, przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy 1/2 łyżeczki oregano oraz parmezan. Wszystko mieszamy, aż powstanie jednolity sos.
Po upływie 30 minut wyjmujemy zapiekankę z piekarnika. Mieszamy dokładnie z sosem, a następnie znowu wkładamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze, aż zapiekanka ładnie się zrumieni.

Zapiekanki – inne przepisy:
Pieczona fasola z kapustą kiszoną i jabłkami
Riso al forno – prosta zapiekanka z ryżem
Lazania wegetariańska z cukinii i szpinaku