Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka to jednogarnkowe, rozgrzewające i bardzo sycące danie. Skomponowałam ją z warzyw, na które jest sezon właśnie zimą. Jest tutaj czosnek i cebula, a także.. kolorowe marchewki. Bo w zimie też można jeść różnorodnie i kolorowo! 🙂
W tym tygodniu chcę Wam przedstawić nieco więcej przepisów z ziemniakami w roli głównej. Jest to warzywo, na które sezon trwa cały rok. Zebrane jesienią i dobrze przechowane ziemniaki jemy całą zimę i wiosnę. Jest to w zgodzie z sezonowością warzyw i owoców w Polsce.
Ziemniaki możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ja osobiście bardzo lubię ziemniaki pieczone w różnych formach: zarówno solo, tak jak w tym przepisie na pieczone ziemniaczki czy ziemniaki hasselback. Jednak często robię też zapiekanki ziemniaczane, w których łączę różne warzywa i czasem też mięso.
Dobra zapiekanka ziemniaczana
Po czym poznać dobrą zapiekankę ziemniaczaną? Według mnie ziemniaki w tym daniu powinny być lekko chrupiące, ale nie wysuszone. Nie powinny być mokre i papkowate, jak rozgotowane. W końcu jest to danie pieczone! 🙂 By osiągnąć taki efekt, należy ustawić odpowiednią temperaturę pieczenia. Ja piekę ziemniaki w temperaturach zaczynających się od 200C stopni w górę. Dodatkowo dobrze jest też przemieszać warzywa w trakcie pieczenia, by równomiernie podpiekły się z każdej strony.
Do zapiekanki z ziemniaków warto wybierać odpowiednie odmiany ziemniaków. Powinny to być ziemniaki z przeznaczeniem do pieczenia, nie rozpadające się.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem
Gdy planuję zrobić zapiekankę z ziemniaków i mięsa, wykorzystuję mięso mielone lub filet z kurczaka. Filet z kurczaka wcześniej kroję na małe kawałki i marynuję przez minimum godzinę, by mięso nabrało aromatu i nie wysuszyło się w trakcie pieczenia.
Ziemniaki do takiej zapiekanki kroję dość drobno, ponieważ zależy mi na tym, by szybko się upiekły. Zbyt grube kawałki ziemniaków wydłużyłyby proces ich pieczenia, co sprawiłoby, że mięso piekłoby się za długo i byłoby suche jak wiór 🙂 Dlatego trzeba znaleźć złoty środek. Drobno pokrojone ziemniaki i odpowiedni czas pieczenia będą tutaj kluczem do udanej zapiekanki.
W mojej zapiekance oprócz ziemniaków znajdują się też kolorowe marchewki. Bardzo lubię sięgać po marchew fioletową czy białą, uważam że są nadal mocno niedocenionymi odmianami marchwi w kuchni. Ich dodatek do zapiekanki sprawia, że nabiera ona więcej “odcieni” smaku. Jednak można też z powodzeniem użyć po prostu jednego rodzaju marchewki, np. marchew pomarańczową i też będzie smacznie.
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I KURCZAKA
Składniki:
- 1 kg ziemniaków do pieczenia
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 400 g)
- 3 marchewki (najlepiej każda w innym kolorze)
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tartego parmezanu
- garść natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki oregano
Wykonanie:
Mięso kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy z przyprawą gyros i 2 łyżkami oleju. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Marchewki kroimy w talarki, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy zamarynowane mięso. Posypujemy całość rozmarynem, lekko solimy i dokładnie mieszamy.
Rozkładamy równomiernie składniki w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C stopni i pieczemy przez 30 minut. W trakcie pieczenia przynajmniej raz warto warzywa przemieszać drewnianą łyżką.
W czasie, gdy warzywa i mięso się pieką, przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy oregano oraz parmezan. Wszystko mieszamy, aż powstanie jednolity sos.
Po upływie 30 minut wyjmujemy zapiekankę z piekarnika. Mieszamy dokładnie z sosem, a następnie znowu wkładamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze, aż zapiekanka ładnie się zrumieni.