Sałatka z selerem to pyszna propozycja na drugie śniadanie do pracy czy na kolację. Może być też bogatą wersją surówki do obiadu. Skomponowałam ją z dostępnych obecnie zimowych warzyw i sałat, więc jest to propozycja na zdrowe danie sezonowe, pełne witamin!
Seler korzeniowy nie ma zbyt wielu zwolenników. Uchodzi za mało smaczne warzywo, jednak warto dać mu szansę i wypróbować go w różnych przepisach, ponieważ jest niezwykle cennym warzywem.
Nie dość, że zawiera dwa razy więcej witaminy C co cytrusy, to jeszcze jest bogaty w inne ważne witaminy. Znajdują się w nim m.in. witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i tym samym m.in. odpowiadają za nasze dobre samopoczucie. Jest to również bogate źródło fosforu – seler ma go najwięcej ze wszystkich warzyw korzeniowych.
W najbliższych dniach będę proponować Wam przepisy z selerem w roli głównej, bo według mnie jest to obecnie bardzo niedoceniane warzywo. Dziś przedstawiam propozycję na sałatkę z surowym selerem, ale pojawią się tez przepisy z selerem w wersji pieczonej i gotowanej.
Sałatka z selera – o czym warto pamiętać
Przygotowując sałatkę z surowego selera trzeba pamiętać, iż po przekrojeniu i obraniu szybko sinieje. Warto więc skropić go sokiem z cytryny tuż po przygotowaniu.
Seler bardzo dobrze komponuje się w surówkach z owocami, np. z ananasem, jabłkiem czy gruszką, a także świetnie współgra z orzechami.
Przygotowałam dzisiaj przepis na sałatkę, która pozwala wyeksponować selerowe walory. Skomponowałam ją z warzyw, które mają sezon w zimie, a dokładnie w styczniu. Są to: roszponka, cykoria i burak. Dodałam do niej też ziarna prażonego słonecznika, a smak podkręciłam serem feta. Ta sałatka to istna bomba witaminowa, więc spróbujcie jej choć raz w sezonie zimowym. Jeśli chcesz sprawdzić, jakie jeszcze warzywa mają sezon w styczniu, zajrzyj do mojego artykułu na temat tego, co warto jeść w styczniu.
[FM_form id=”3″]
Zimowa sałatka z selerem i cykorią
Składniki:
- 2 cykorie
- 200-250 g roszponki
- 1/4 (ćwiartka) korzenia selera
- 2 buraki
- 1 duża gruszka
- 100-150 g sera feta
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki ziaren słonecznika (można też użyć orzechów włoskich)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Roszponkę i cykorię dzielimy na mniejsze cząstki, przekładamy do miski. Końcówkę cykorii możemy pokroić w plastry (białe kółeczka na zdjęciu).
Selera obieramy u ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach, po czym od razu mieszamy z sokiem z cytryny.
Buraka kroimy na plastry, które możemy dodatkowo przekroić na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy i również kroimy w plasterki.
Ser feta kroimy w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy w piekarniku przez 10 minut lub na suchej patelni, do zrumienienia.
W osobnej misce mieszamy ocet balsamiczny, oliwę i sól.
Układamy sałatkę: do misek (lub do jednej dużej miski) kładziemy roszponkę i cykorię. Następnie układamy plastry buraka i gruszki, dodajemy wiórki selera i fetę. Posypujemy rodzynkami i ziarnami słonecznika. Całość polewamy sosem z octu balsamicznego. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego! 🙂
[FM_form id=”3″]