Nasiona chia oprócz swoich sławetnych wartości odżywczych mają jeszcze jeden plus: działają jak “żelfiks” – zagęszczają do odpowiedniej konsystencji. Dlatego są idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dżemów i marmolad. Dzięki nim oprócz pysznego smaku i idealnej konsystencji przetwory są bardziej wartościowe. Jeśli do tego zastąpimy zwykły cukier miodem, to powstanie dżem idealny
Zapraszam Was dziś na nasz dżem, który moja córka nazywa “pierniczkowym”. To przez dodatek aromatycznych przypraw ma on wyczuwalny posmak korzenny. Jeśli znudziły Wam się klasyczne dżemy truskawkowe, wypróbujcie ten z mojego przepisu. Poniżej podaję przepis na ok. 1,5 litra dżemu, ale można zwiększyć odpowiednio składniki, jeśli planujecie zrobić więcej.
AROMATYCZNY DŻEM TRUSKAWKOWY BEZ CUKRU, Z DODATKIEM CHIA
Składniki:
2 kg truskawek
250 g miodu
skórka otarta z 1 cytryny
100 g nasion chia
10 goździków
1 laska wanilii
Wykonanie:
Truskawki wrzucamy do garnka i ustawiamy na niewielkim ogniu. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wyjmujemy ze środka ziarenka i dodajemy do truskawek. Wrzucamy goździki i otartą skórkę z cytryny, wlewamy miód. Całość gotujemy przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy truskawki z ognia i blendujemy. Na końcu wrzucamy nasionka chia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 5-10 minut, by napęczniały i zagęściły dżem. Nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy, ewentualnie przechowujemy w lodówce, jeśli planujemy szybciej zjeść.