“Ciasto bez cukru” brzmi jak oksymoron: przecież ciasto powinno być słodkie! Jednak takie ciasto naprawdę istnieje 🙂 Nie zawiera cukru ani żadnych innych słodzików, ma za to mnóstwo dobroczynnych substancji roślinnych.
Ciasto marchewkowe to jedno z najbardziej popularnych słodkości na świecie. Można je wykonać jednak bez dodatku jakichkolwiek słodzików a mimo to pozostanie smaczne. Będzie to możliwe dzięki użyciu odpowiednich składników.
Ciasto bez cukru, a jednak słodkie!
Jeśli wybierzemy młodą, słodką marchewkę, dodamy mocno dojrzałego banana, wiórki kokosowe i rodzynki, to słodkiego smaku w tym cieście nie zabraknie 🙂 Nie bez znaczenia jest też użycie oleju rzepakowego zamiast masła. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest odpowiedni dla osób dbających o sylwetkę i będących na diecie, ponieważ sterole roślinne w naturalny sposób hamują wchłanianie cholesterolu.
Jeśli to będzie Wasze pierwsze ciasto bez cukru i jakichkolwiek słodzików, to możecie do tego pierwszego wypieku dodać pół szklanki miodu – wtedy Wasze kubki smakowe nie będą zanadto zdezorientowane 😉 Kolejny raz upieczecie już bez miodu. Ostatecznie można również po upieczeniu posmarować pajdę ciasta miodem;) Zachęcam do eksperymentów!
MARCHEWKOWE CIASTO BEZ CUKRU
Składniki:
- 250 g tartej marchewki (3 małe lub 2 duże)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 100 g płatków migdałowych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 dojrzały banan
- otarta skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do miski. Banana rozgniatamy widelcem na talerzyku i przekładamy do miski z marchewką. Dodajemy pozostałe składniki: bakalie, skórkę cytrynową, płatki, jajka oraz mąkę wymieszaną z solą, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej.
Wszystko krótko mieszamy, do połączenia składników. Przekładamy do keksówki i pieczemy w temp. 180 C stopni przez godzinę (do tzw. suchego patyczka). Kroimy po ostudzeniu.
Inne przepisy na słodkości bez cukru
Jeśli szukasz przepisów na ciasta, naleśniki, placki czy desery, które nie zawierają białego cukru, to na moim blogu je znajdziesz! Oto kilka z nich:
Bezglutenowa szarlotka jaglana – zdrowe ciasto bez cukru
To ciasto na bazie kaszy jaglanej, który swoją słodycz bierze z miodu i jabłek. Zdrowe fit ciasto, w dodatku bez glutenu i bez mleka krowiego.
Pancakes, czyli placki śniadaniowe bez cukru
Pyszne placki śniadaniowe – naleśniczki nie zawierają glutenu, mleka krowiego i cukru. Swoją słodycz zawdzięczają bananom i figom.
Bezcukrowe muffinki owsiane
Te muffinki to nie tylko słodka, ale też pożywna przekąska. Bazują na płatkach owsianych oraz owocach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Koktajl owocowy bez cukru
Słodkości to nie tylko ciasta i ciasteczka, ale też koktajle! Ten koktajl potrafi nasycić i orzeźwić, a przy tym dobrze posłodzić, choć jest bez cukru 🙂
Gofry bez jajek i cukru
Choć gofry są podawane na słodko, to same w sobie wcale nie muszą mieć cukru. Gofry z mojego przepisu nie zawierają też jajek. Do gofrów można podać słodkie dodatki, takie jak świeże owoce czy musy. Od razu będzie słodko 🙂
[FM_form id=”3″]